Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Naši praktici teď od 1. září mají speciální bonus 380 Kč na prvoočkovaného seniora.
Předvolební debata České televize, 24. září 2021
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Pojišťovny skutečně nově vyplácejí praktickým lékařům příplatek 380 Kč za prvoočkovaného seniora nad 65 let.

Plné odůvodnění

O příplatku ve výši 380 korun se Andrej Babiš zmínil již ke konci srpna 2021. Podle premiéra Babiše se jednalo o návrh pojišťoven, které přišly s iniciativou, že by praktický lékař dostal bonus ve výši 380 Kč za prvoočkovaného seniora nad 65 let. „My jsme to probrali na radě pro zdravotní rizika, pojišťovny chtějí motivovat naše praktiky, pokud ten praktik přesvědčí nějakého seniora nad 65 let, aby se poprvé naočkoval, tak ho chtějí motivovat částkou 380 korun, což si myslím, že je dobrá iniciativa. Uvidíme, jak to bude fungovat,“ řekl předseda vlády.

Lékař tak může vyhledat v registru ty, kteří spadají do této skupiny a nebyli dosud očkovaní, následně je oslovit a poučit o výhodách očkování. Pokud se pacient nechá očkovat, bude praktickému lékaři vyplacena částka 268 Kč jako úhrada za podanou vakcínu, kterou praktici dostávali již dříve, a nově také částka 380 Kč navíc.

Předsedovi Sdružení praktických lékařů Petru Šonkovi se ale nelíbí formulace, kterou používají média a premiér Andrej Babiš. Uvedl, že se nejedná o příspěvek za přesvědčení seniora o očkování, ale o kompenzaci za čas, který lékař stráví lustrováním pacienta a následným rozhovorem o benefitech, které očkování přináší.

K poskytování tohoto příplatku se vyjádřila i tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Viktorie Plívová, která řekla: „Výkon by měl uhradit praktickým lékařům jejich snahu oslovit pacienty. Vyhledat je, ověřit, zda pacient nebyl již očkován v centrálním registru, následně jej kontaktovat a edukovat ho o přínosech očkování.“

To, že částka 380 Kč je skutečně vyplácena praktickým lékařům, je možné ověřit například v číselníku výkonů VZP (.pdf, str. 14) ke dni 1. září 2021, kde je tato položka označena kódem 01307. Doplňme, že podobný výrok jsme již ověřovali zde.

Výrok jsme zmínili

Předvolební debata z Ústeckého kraje

Předvolební debata České televize, 24. září 2021

O Ústecký kraj je před letošními volbami mimořádný zájem. Hned dva kandidáti na premiéra se rozhodli jít do voleb v tomto kraji, a tak jsme si ani my nemohli tuto předvolební debatu nechat ujít. Tématem první části byl předevší...