Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

My jsme seniory oslovili (kvůli očkování proti covidu-19, pozn. Demagog.cz), opakovaně, šly tam dopisy.
Předvolební debata České televize, 24. září 2021
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Vláda připravila kampaň Udělejme tečku s cílem přesvědčit zejména seniory k vakcinaci proti koronaviru. Většina zdravotních pojišťoven také rozesílala svým pojištěncům dopisy, v nichž je informovala o možnostech očkování proti onemocnění covid-19 a vyzývala ke zvážení vakcinace

Plné odůvodnění

Předně uveďme, že přes pokračující vakcinaci obyvatel ČR proti onemocnění covid-19 stále existuje větší množství neočkovaných obyvatel ve zranitelných věkových kategoriích. K 15. září 2021 se jednalo (.pptx, str. 18) například o přibližně 420 000 lidí starších 60 let. Přesvědčit seniory k podstoupení vakcinace se pokusila již kampaň s názvem Udělejme tečku, která byla spuštěna v dubnu 2021. Dle vládního webu byla kampaň nejdříve zaměřena především na seniory.

Ministerstvo zdravotnictví se v červenci 2021 také rozhodlo prostřednictvím zdravotních pojišťoven rozesílat dopisy s výzvou k očkování proti onemocnění covid-19. Tento projekt byl zacílen na všechny dospělé pojištěnce, kteří o očkování neprojevili zájem. Hlavní cílovou skupinou však měli být senioři.

Přístupy jednotlivých pojišťoven k rozesílání těchto dopisů se nicméně lišily. Některé pojišťovny dopisy adresovaly jen seniorům. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) rozesílala všem neočkovaným pojištěncům nad 60 let tzv. zvací dopisy“, v nichž informuje o možnostech registrace k očkování a vyzývá k němu. Revírní bratrská pokladna se zaměřila na pojištěnce starší 65 let. K rozesílání dopisních výzev se připojila také Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra, která oslovila všechny své pojištěnce nad 18 let, kteří nebyli registrováni ani k první dávce vakcíny. Na stejnou skupinu svých pojištěnců se zaměřila také Vojenská zdravotní pojišťovna.

Některé pojišťovny se však k této výzvě nepřipojily. Například mluvčí ČPZP k tomu poznamenala, že „Česká průmyslová zdravotní pojišťovna dosud takový dopis svým klientům nerozesílala“.

Výrok jsme zmínili

Předvolební debata z Ústeckého kraje

Předvolební debata České televize, 24. září 2021

O Ústecký kraj je před letošními volbami mimořádný zájem. Hned dva kandidáti na premiéra se rozhodli jít do voleb v tomto kraji, a tak jsme si ani my nemohli tuto předvolební debatu nechat ujít. Tématem první části byl předevší...