Radim Fiala
SPD

Radim Fiala

Designovaný premiér Fiala tak řekl, že pan prezident udělal státnický krok (v souvislosti se jmenováním navržených ministrů, pozn. Demagog.cz).
Události, komentáře, 13. prosince 2021
Právní stát,
Sněmovní volby 2021,
Poslanecká sněmovna,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

„Chtěl bych ocenit státnický krok pana prezidenta,“ uvedl designovaný premiér Petr Fiala na tiskovém brífinku po jednání s Milošem Zemanem. Označil tak rozhodnutí prezidenta jmenovat jeho vládu i přes výhrady ke kandidátu na ministra zahraničí.

Plné odůvodnění

Radim Fiala bezprostředně před tímto výrokem uvedl, že sám považuje rozhodnutí prezidenta Zemana za státnický krok. Prezident Zeman totiž i přes své výhrady přislíbil jmenovat vládu Petra Fialy včetně kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského. Radim Fiala tak upozorňuje na to, že premiér Petr Fiala se o prezidentově rozhodnutí vyjádřil stejně jako on.

Designovaný premiér Petr Fiala se sešel s prezidentem Zemanem v pondělí 13. prosince 2021, aby spolu jednali o postupu při jmenování nové vlády. Prezident původně nechtěl jmenovat kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského. Po jednání ale Petr Fiala na brífinku oznámil, že prezident vládu v pátek 17. prosince jmenuje v takové podobě, v jaké mu ji navrhl. Fiala rozhodnutí skutečně označil (video, čas 0:26) za státnický krok, který oceňuje.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Zemanova otočka očima poslanců

Události, komentáře, 13. prosince 2021

Premiér Petr Fiala po schůzce s prezidentem oznámil, že prezident "otočil" a rozhodl se i přes své výhrady jmenovat navrženou vládu. Téma večerní diskuze poslanců Martina Baxy a Radima Fialy tak bylo jasné. V naší nejnovější an...