Radim Fiala
SPD

Radim Fiala

Teď (vláda Andreje Babiše, pozn. Demagog.cz) přichází s návrhem rozpočtu, který bude mít téměř 400 miliard deficit.
Události, komentáře, 13. prosince 2021
Ekonomika,
Rozpočet 2022,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Dle nejnovějšího návrhu státního rozpočtu na rok 2022 počítá Ministerstvo financí se schodkem ve výši 376,6 miliardy Kč. Tento návrh byl schválen končící vládou Andreje Babiše v říjnu 2021.

Plné odůvodnění

Ministerstvo financí (MF) předložilo první návrh státního rozpočtu na rok 2022 v květnu 2021. V něm navrhlo deficit ve výši 390 miliard Kč. Tento předběžný návrh schválila vláda Andreje Babiše 7. června.

Na začátku září letošního roku MF předložilo nový návrh, který předpokládá deficit ve výši 376,6 miliardy Kč. Tento dokument (.pdf), zpracovaný již do podoby návrhu zákona o státním rozpočtu, vláda poprvé schválila 27. září. O tři dny později ho předložila poslancům. Nicméně 20. října, po druhém schválení, musela tento návrh poslancům předložit opětovně, jelikož došlo k ustavení nové Poslanecké sněmovny, v jejíž kompetenci není projednávat návrhy, které byly předloženy předchozí Sněmovně.

Tuto podobu státního rozpočtu se pokusila prosadit k projednání končící ministryně Alena Schillerová (ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny, která se konala 14. prosince. Její návrh ale nebyl Sněmovnou přijat.

Doplňme také, že nastupující ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že by nová vláda chtěla přepracovat státní rozpočet tak, aby schodek nepřesahoval 300 miliard Kč.

Hodnota 400 miliard, kterou zmiňuje Radim Fiala, je v porovnání s reálnou výší plánovaného deficitu (376,6 miliardy) v námi akceptované 10% odchylce. Výrok tedy hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Zemanova otočka očima poslanců

Události, komentáře, 13. prosince 2021

Premiér Petr Fiala po schůzce s prezidentem oznámil, že prezident "otočil" a rozhodl se i přes své výhrady jmenovat navrženou vládu. Téma večerní diskuze poslanců Martina Baxy a Radima Fialy tak bylo jasné. V naší nejnovější an...