Jan Hrnčíř
SPD

Jan Hrnčíř

Řekli jsme to i ve Sněmovně, řekl to náš předseda klubu Radim Fiala. Já jsem na to reagoval při vystoupení, že jsme to (výzvu k protestům před domovy poslanců, pozn. Demagog.cz) odsoudili.
Události, komentáře, 17. února 2022
Obrana, bezpečnost, vnitro,
Poslanecká sněmovna,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Radim Fiala i Jan Hrnčíř v Poslanecké sněmovně podpořili slova Víta Rakušana, který odsoudil zveřejnění adres poslanců a politické násilí obecně. Hnutí SPD je podle Fialy „proti jakýmkoli perzekucím“.

Plné odůvodnění

Pro kontext nejprve uveďme, že iniciativa Chcípl PES zveřejnila dne 16. února 2022 na svých facebookových stránkách adresy trvalých bydlišť poslanců (viz historie úprav). Dohromady šlo o 70 ulic s konkrétními čísly popisnými. Zároveň vyzvala lidi, aby vytvořili „malá protestní shromáždění u trvalých bydlišť 70 poslanců, kteří hlasovali pro novelu pandemickeho zákona“. Později tento příspěvek smazala.

V ten samý den vystoupil na schůzi Poslanecké sněmovny v reakci na toto zveřejnění ministr vnitra Vít Rakušan. Toto počínaní odsoudil a vyzval k témuž i ostatní poslance.

Radim Fiala poté vyjádřil souhlas s případnými kroky ministra vnitra, které by ochránily „poslance před nějakou perzekucí, násilím“. Následně uvedl, že „SPD je proti jakémukoli násilí a proti válce, proti šibenicím, proti jakýmkoli perzekucím“. Upozornil také na tweet Martina Straky, který s podporou TOP 09 kandidoval do zastupitelstva města Dobřany. Ten podle Radima Fialy vyzývá lidi, aby panu Okamurovi do vody, kterou tady pije při projevech, nalili kyanid“.

Na projev Radima Fialy poté znovu reagoval Vít Rakušan. Řekl, že tweetem Martina Straky se případně bude zabývat policie a následně znovu odsoudil jakékoliv politické násilí. S tímto vyjádřením pak projevil souhlas i Jan Hrnčíř. Tento výrok tedy hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Obstrukce ve Sněmovně

Události, komentáře, 17. února 2022

Poslanecká sněmovna zažila další vlnu obstrukcí, tentokrát především ze strany hnutí SPD, které blokovalo schválení novely pandemického zákona. V naší analýze jsme se tak zaměřili na průběh nedávných obstrukcí, ale také na krea...