Tomáš Macura
ANO

Tomáš Macura

V účetních knihách má (SUEZ, pozn. Demagog.cz) ten svůj majetkový podíl (ve společnosti OVAK, pozn. Demagog.cz) oceněn částkou 1,2 miliardy korun.
Předvolební debata České televize, 12. září 2022
Ekonomika,
Komunální volby 2022,

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

Informace o tom, na jakou částku je oceněn podíl společnosti SUEZ ve společnosti Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK), nejsou zveřejněné.

Plné odůvodnění

Na začátek uveďme, že Tomáš Macura mluví o podílu francouzské společnosti SUEZ v akciové společnosti Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK). V té SUEZ vlastní majoritní podíl akcií (50,13 %), další velkým akcionářem s podílem 40,6 % je statutární město Ostrava. Doplňme, že společnost OVAK zajišťuje dodávku pitné vody a provoz vodohospodářské infrastruktury v Ostravě.

Upřesněme, že na začátku roku 2020 město vlastnilo pouze 28,55 % akcií, v březnu téhož roku zastupitelstvo rozhodlo o koupi 12,05 % akcií od fyzické osoby. Původní vlastník akcií požadoval přes 100 milionů korun, nakonec se s ním město dohodlo na částce téměř 88 milionů korun.

Dle účetní rozvahy obsažené ve výroční zprávě Ostravských vodáren a kanalizací z roku 2021 (.pdf, str. 11–12) měla tato společnost majetek v hodnotě 882,1 milionu korun, což představovalo meziroční navýšení zhruba o 80 milionů korun. Není však jasné, na jakou částku si cení svůj majetkový podíl samotná společnost SUEZ, jelikož se na jejích webových stránkách pro ČR nenachází žádné dokumenty o financích firmy. Na webových stránkách celé skupiny SUEZ lze najít dokumenty o finanční situaci, žádný z nich se ovšem o společnosti OVAK nezmiňuje. Obrátili jsme se proto na Tomáše Macuru s dotazem na zdroj jím zmíněné částky 1,2 mld. Kč. Ten nám odpověděl, že „informace zazněla v rámci interních jednání s bývalým vedením SUEZu,“ v současnosti ji prý ale nedokáže ničím podložit. Výrok proto výrok hodnotíme jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Předvolební debata z Ostravy

Předvolební debata České televize, 12. září 2022

První ze tří městských předvolebních debat ČT se konala v Ostravě a jako již tradičně jsme se dívali i my. Nyní vám přinášíme analýzu výroků z prvního segmentu debaty, který se týkal energetické krize. Doplňme, že debaty se úča...