Karla Maříková
SPD

Karla Maříková

Jako jediný kraj nemáme dálnici.
Předvolební debata České televize, 2. září 2024
Doprava,
Krajské volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Zkrácené odůvodnění

Dálnice D6 sice není zcela hotová, v Karlovarském kraji je ale zprovozněna mezi Vary a Chebem. Není tedy pravda, že by v kraji chyběla dálnice.

Plné odůvodnění

Karla Maříková v debatě tvrdí, že Karlovarský kraj jako jediný nemá dálnici. Na reakci moderátora, který podotýká, že dálnice v kraji je, Maříková odpovídá, že to je podle ní dálnice „odnikud nikam“. 

Jedná se o dálnici D6, která má spojovat Prahu s Karlovarským krajem přes Karlovy Vary, Sokolov a Cheb. Na její trase z Prahy do Pomezí nad Ohří u německých hranic bylo v posledních letech do provozu uvedeno zatím pouze šest úseků. Většina z nich se přitom nachází ještě ve Středočeském a Ústeckém kraji. Úsek Lubenec-Bošov pak vede z Ústeckého do Karlovarského kraje (.pdf, str. 3).

Další části D6 byly zprovozněny již v minulosti, její výstavba jako rychlostní silnice začala již v osmdesátých letech minulého století. V současnosti je dálnice v Karlovarském kraji hotová mezi Karlovými Vary a Chebem, přičemž část mezi Prahou a Vary má být zcela zprovozněna v roce 2028. V letech 2029–2031 je pak v plánu výstavba poslední části dálnice, a to spojení Chebu s německou hranicí (.pdf, str. 4).

Dálnice D6 tedy sice v současnosti není zcela dokončená, některé její části jsou ale již v provozu. Ke dni vysílání námi ověřované debaty je dálnice v Karlovarském kraji zprovozněna mezi Vary a Chebem, a výrok Karly Maříkové proto hodnotíme jako nepravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Doprava v Karlovarském kraji

Předvolební debata České televize, 2. září 2024

Krajské volby klepou na dveře a ani my jsme si je nemohli nechat ujít. Přinášíme tak ověření segmentu debaty kandidátů na hejtmana Karlovarského kraje, kterou vysílala Česká televize. Kolik žáků 9. tříd se na střední školu hlás...