Ivana Stráská
SOCDEM

Ivana Stráská

(...) v loňském roce byla nejnavštěvovanější oblastí Toulava.
Debata ČT ke krajským volbám, 21. září 2020
Krajské volby 2020,

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Zkrácené odůvodnění

V loňském roce se v rámci návštěvnosti turistických cílů v Jihočeském kraji umístila Toulava na 4. místě. Nebyla tedy nejnavštěvovanější oblastí.

Plné odůvodnění

Toulava se v rámci návštěvnosti turistických cílů (.pdf, str. 5) umístila v roce 2019 na 4. místě. Propadla se tam z 2. místa, na které se umístila v roce 2018. Na prvním místě bylo podle agentury CzechTourism Českobudějovicko-Hlubocko (1 097 tisíc návštěvníků), na druhém Českokrumlovsko (487,4 tisíc), na třetím Lipensko (414 tisíc) a na čtvrtém Toulava (392,1 tisíc). Nejnavštěvovanějším turistickým cílem (.pdf, str. 4) je státní hrad a zámek Český Krumlov, dále Stezka korunami stromů Lipno a státní zámek Hluboká. Nejnavštěvovanějšími cíli v Toulavě (.pdf, str. 15) jsou Zoo Tábor, Husitské muzeum v Táboře a Muzeum čokolády a marcipánu.

Zdroj: CzechTourism (slide 8)

 

Na 1. místě se Toulava umístila v počtu (.pdf, str. 5) turistických cílů s počtem 26, na 2. místě se umístilo Českobudějovicko-Hlubocko, na třetím Česká Kanada a na čtvrtém Písecko-Blatensko. Jedná se ale pouze o počet turistických cílů (mezi které řadíme např. hrady a zámky, muzea a galerie, zoo, apod.) v databázi a s návštěvností turistických cílů tato statistika nemá žádnou souvislost. Protože v návštěvnosti pak byla oblast Toulava v minulém roce až na čtvrtém místě, hodnotíme výrok jako nepravdivý.

Zdroj: CzechTourism (slide 8)

Výrok jsme zmínili

Předvolební debata: Jihočeský kraj

Debata ČT ke krajským volbám, 21. září 2020

Kdo usedne do hejtmanského křesla v kraji rybníků a vodáků? V předvolebním klání na ČT24 se střetli: Pavel Hroch (Jihočeši 2012), František Konečný (ANO), Martin Kuba (ODS), Lukáš Mareš (Piráti), Radek Nejezchleb (KSČM), Jana P...