Marek Ošťádal
Verábíme tady ten nésmradlavější sér na světě.
Tento výrok byl ověřen jako
Zkrácené odůvodnění
Za nejsmradlavější sýr na světě bývá považován francouzský sýr Vieux Boulogne, ke kterému není radno se přiblížit na méně než 50 metrů. Provedli jsme pokus, jaká je MBV (vysvětlení v textu). U Olomouckých tvarůžků je tato vzdálenost v řádu jednotek metrů.
Plné odůvodnění
Senátor Marek Ošťádal byl v říjnu 2020 zvolen do Senátu za obvod č. 66 - Olomouc, a díky tomu se začal označovat za hanáckého senátora. V rámci předvolebního klipu v srpnu 2020 uvedl, že na Hané se vyrábí ten nejsmradlavější sýr na světě. Jelikož Marek Ošťádal ve videu konzumuje sýr známého tvaru i barvy, předpokládáme, že měl na mysli tzv. Olomoucké tvarůžky. Ty jsou jedním ze symbolů Hané a od roku 2010 jsou dokonce zapsány do unijního rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení.
Zaměřme se však na výrok (video, čas 0:10) samotný, tedy zda jsou Olomoucké tvarůžky opravdu „nésmradlavější sér na světě“. Za nejsmradlavější sýr bývá označován francouzský Vieux Boulogne, který je pravidelně odborníky z Cranfieldské univerzity na základě výsledků testu „elektronickým nosem“ a 19členého čichacího panelu vyhlašován jako vítěz této kategorie. Petr Omelka o Vieux Boulogne uvádí: „Údajně již ze vzdálenosti padesáti metrů ucítíte jeho ‚vůni‘, která je směsí odéru hromady hnoje a kravského vemene. Zlí jazykové tvrdí, že těch padesát metrů je maximální bezpečná vzdálenost, kam až normální člověk může zajít. To, co vypouští Vieux Boulogne v bezprostřední blízkosti je těžko slovy popsatelné a některá přirovnání jsou dost nechutná.“
Jelikož se nám nepodařilo dohledat žádné mezinárodní srovnání smradlavosti sýrů, ve kterém by figurovaly i Olomoucké tvarůžky, provedl náš analytický tým test maximální bezpečné vzdálenosti od Olomouckých tvarůžků. K tomu jsme použili tři vzorky tvarůžků – jedno balení čerstvě zakoupených (tzv. tvarohovitých) tvarůžků, jedno balení těsně před maximální dobou spotřeby a jedny uzrálé tvarůžky z roku 2017, kterými jsme se zabývali při ověřování výroku Tomia Okamury.
Naši analytici tedy postupně přistupovali k jednotlivým vzorkům Olomouckých tvarůžků a byly zaznamenány vzdálenosti od tvarůžku, ve kterých se členové týmu zastavili s tím, že dále jim tvarůžkové aroma nedovoluje jít. Průměrná maximální bezpečná vzdálenost (MBV) od čerstvých tvarůžků byla 0,5 metru, přičemž 83 % analytiků došlo až těsně k tvarůžku bez toho, aby se museli zastavit. U středně zralých tvarůžků tato vzdálenost činila 3,5 m a u archivních tvarůžků z roku 2017 to pak bylo 8 metrů. Dodejme, že nejvyšší uvedená MBV činila 19,5 m. Několik analytiků pak došlo až do vzdálenosti menší než 1 m. Člen našeho týmu, původem z Olomouckého kraje, k tomu uvedl: „Tvargle mosêjó bêt čôt.“
Maximální bezpečná vzdálenost u všech zralostí tvarůžků je tedy nesrovnatelně nižší, než je tomu u sýru Vieux Boulogne. Olomoucké tvarůžky proto nelze považovat za nejsmradlavější sýr na světě.