Petr Třešňák
Piráti

Petr Třešňák

(...) sériová nominace, například do UNESCO, kterou získaly i tři lázně v rámci těch 11 lázní, ať už to byly tedy Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Karlovy Vary, (...). A tady teda musím zmínit, nejsou to pouze ty 3 lázně, (...), je to i ten region Krušnohoří, což je taková hezká spolupráce, přeshraniční spolupráce se Saskem. A stejně tak je to daguerrotypie v Lázních Kynžvart.
Předvolební debata České televize, 13. září 2021
Školství, věda, kultura,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Hornická kulturní krajina Krušnohoří i Kynžvartská daguerrotypie jsou na seznamu kulturních a přírodních památek světového dědictví UNESCO.

Plné odůvodnění

O zařazení kulturních či přírodních památek na seznam světového dědictví rozhoduje každoročně Výbor pro světové dědictví sestávající ze zástupců 21 států.

Co se týče světového dědictví v Karlovarském kraji, v roce 2018 byla na tento seznam zařazena tzv. Kynžvartská daguerrotypie. Jedná se o jednu z nejzachovalejších fotografií pořízenou Louisem J. M. Daguerrem, vynálezcem první metody fotografování. Na zasedání v roce 2019 byla mezi světová dědictví zanesena také česko-saská Hornická kulturní krajina Erzgebirge/Krušnohoří

Na prozatím posledním zasedání, konkrétně dne 24. července 2021, schválil výbor zařazení 11 evropských lázeňských měst na seznam světového dědictví. Mezi nimi byla také tři česká města – Mariánské Lázně, Františkovy Lázně a Karlovy Vary. Všech těchto 11 měst bylo do seznamu zahrnuto v rámci jedné položky pod názvem The Great Spa Towns of Europe.

Výrok jsme zmínili

Předvolební debata z Karlovarského kraje

Předvolební debata České televize, 13. září 2021

Lázeňství, cestovní ruch a dálnice D6. Taková byla témata první ze série krajských předvolebních debat na ČT. V naší nejnovější analýze se tak můžete dozvědět, která z lázeňských měst v Karlovarském kraji se dostala na seznam U...