Petr Třešňák
Piráti

Petr Třešňák

My jsme představili několik návrhů, jak zjednodušit právě vzdělávání zdravotníků tak, aby to bylo rychlejší, atraktivnější.
Předvolební debata České televize, 13. září 2021
Zdravotnictví,
Sněmovní volby 2021,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Pirátský poslanec Petr Třešňák předložil ve spolupráci se spolkem Mladí lékaři několik pozměňovacích návrhů k novele zákona o vzdělávání lékařů. Navrhuje například stanovit maximální délku kmenového vzdělávání lékařů či placené volno před kmenovou a atestační zkouškou.

Plné odůvodnění

Na začátku října 2020 předložil ministr zdravotnictví a poslanec Adam Vojtěch návrh novely (.pdf) zákona o vzdělávání lékařů. Spolek Mladí lékaři se po seznámení s touto novelou rozhodl oslovit Pirátskou stranu a ve spolupráci s ní vypracovali několik pozměňovacích návrhů. V dubnu 2021 je na tiskové konferenci představil (video) místopředseda zdravotnického výboru, poslanec za Pirátskou stranu Petr Třešňák.

Mezi pozměňovací návrhy patří například požadavky, aby kmenové vzdělávání nepřesahovalo délku 30 měsíců (.pdf), čtrnáctidenní placené volno (.pdf) před kmenovou zkouškou a třicetidenní před atestační zkouškou nebo umožnění splnit podmínky pro přihlášení ke zkoušce třicet dní (.pdf) předem, nikoliv aktuálních šedesát.

Novela zákona byla doporučena k projednání organizačním výborem a první čtení mělo proběhnout na 111. schůzi Poslanecké sněmovny. Ta však byla 7. července přerušena a pokračovat měla od 14. září letošního roku. Schůze je nicméně stále přerušena. V programu aktuální schůze návrh novely není zařazen a Sněmovna se jím tedy do říjnových voleb pravděpodobně nebude zabývat. Dodejme, že již v dubnu 2021 nebylo jisté, zda poslanci stihnou návrh novely a s ním spojené pozměňovací návrhy do voleb projednat.

Výrok jsme zmínili

Předvolební debata z Karlovarského kraje

Předvolební debata České televize, 13. září 2021

Lázeňství, cestovní ruch a dálnice D6. Taková byla témata první ze série krajských předvolebních debat na ČT. V naší nejnovější analýze se tak můžete dozvědět, která z lázeňských měst v Karlovarském kraji se dostala na seznam U...