Petr Třešňák
Piráti

Petr Třešňák

(...) vláda, jak rozjela ty vouchery (...), ti poskytovatelé vlastně nemohou proplácet úplně všechny vouchery, je to nějakým způsobem omezeno, na rozdíl třeba Karlovarský kraj, ten zavedl vouchery plošně na hlavu, opět tři stovky na osobu na noc.
Předvolební debata České televize, 13. září 2021

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Vláda vytvořila program voucherů, s nimiž lze získat slevu až 4 000 korun na lázeňský pobyt. Lázně ovšem mohou přijmout pouze omezený počet těchto státních voucherů. Karlovarský kraj poskytuje turistům příspěvek na ubytování ve výši 300 korun na osobu za noc.

Plné odůvodnění

Stát od července 2020 poskytuje v rámci programu COVID – Lázně (.pdf, str. 3) finanční příspěvky na pobyt v českých lázeňských zařízeních, která se do tohoto projektu zapojila. Lidé starší 18 let tak mohou od státu získat poukaz v hodnotě až 4 000 korun na lázeňský pobyt, který musí trvat nejméně 6 nocí. Návštěvník při něm také musí absolvovat alespoň 5 lázeňských procedur. Slevový voucher, který si může zájemce vygenerovat na stránkách agentury CzechTourism Kudyznudy.cz, pak nelze již dále kombinovat s jinými slevami.

Program COVID – Lázně, který schválila (.pdf) vláda v červnu 2020, připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Jeho cílem je především „podpora lázeňského cestovního ruchu a nahrazení výpadku zahraniční klientely v lázeňských zařízeních v ČR“, který zapříčinila pandemie covidu-19. Ministerstvo pro místní rozvoj původně program vypsalo na období od 1. července 2020 do 31. prosince 2020, v únoru 2021 nicméně vláda rozhodla o jeho prodloužení (.pdf) až do konce letošního roku.

Jedno lázeňské zařízení může v rámci programu COVID – Lázně (.pdf, str. 4) získat maximálně 800 tisíc eur (.pdf, str. 6), tedy zhruba 21 milionů Kč. „To je dáno Evropskou komisí jako dočasný rámec pro rychlou podporu podnikatelských subjektů v souvislosti s pandemií covid-19,“ uvedla k tomu mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Veronika Vároši. Při prodloužení programu poté došlo k navýšení maximální částky pro jeden podnik na 1,8 milionu eur (.pdf, str. 4), tedy na cca 49 milionů Kč. Lázeňská zařízení tak mohou přijmout pouze omezený počet voucherů. Jelikož řada z nich tento limit již vyčerpala, přestávají postupně státní vouchery přijímat.

Dále uveďme, že rovněž Karlovarský kraj vytvořil program, jehož cílem je obnovit cestovní ruch v regionu. Zvolil si pro to formu finančního příspěvku na ubytování. Lidé, kteří si objednají pobyt v Karlovarském kraji, v tomto případě mohou získat slevový voucher v maximální výši 300 korun na osobu za noc. Délka pobytu se přitom musí pohybovat v rozmezí 3 až 6 nocí. Pomocí poukazu může být turistům, kteří si o něj zažádají, zpětně proplaceno až 50 % výdajů vynaložených na ubytování, a to ve všech typech ubytovacích zařízení v kraji. 

V roce 2020 Karlovarský kraj na tento program vyhradil ze svého rozpočtu částku 3 miliony korun (.pdf, str. 63). Vouchery bylo nejdříve možné získat na pobyt od 1. října 2020. Následně nicméně došlo k pozastavení programu kvůli vládním protiepidemickým opatřením, která omezovala možnost ubytování v hromadných ubytovacích zařízeních. Částka 3 miliony korun byla na tento program v rozpočtu Karlovarského kraje vyčleněna i pro rok 2021. Během letošního roku tak bylo možné příspěvek na ubytování uplatnit během června, nyní ho turisté mohou využít od začátku září až do konce listopadu.

Na závěr shrňme, že vláda prostřednictvím Ministerstva pro místní rozvoj spustila program voucherů, díky němuž lze na lázeňský pobyt získat slevu až 4 000 Kč. Lázeňská zařízení ovšem mohou přijmout pouze omezený počet voucherů, přičemž řada z nich již tento limit vyčerpala. Rovněž Karlovarský kraj poskytuje turistům příspěvek na ubytování v maximální výši 300 korun na osobu za noc. Výrok poslance Třešňáka proto hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Předvolební debata z Karlovarského kraje

Předvolební debata České televize, 13. září 2021

Lázeňství, cestovní ruch a dálnice D6. Taková byla témata první ze série krajských předvolebních debat na ČT. V naší nejnovější analýze se tak můžete dozvědět, která z lázeňských měst v Karlovarském kraji se dostala na seznam U...