Jana Mračková Vildumetzová
ANO

Jana Mračková Vildumetzová

Karlovarský kraj zavedl ty vouchery 300korunové, to už v minulém roce, i město Karlovy Vary.
Předvolební debata České televize, 13. září 2021
Regiony,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Karlovarský kraj poskytuje od podzimu 2020 turistům příspěvek na ubytování v maximální výši 300 korun na osobu za noc. Slevové vouchery na ubytování v loňském roce turistům nabízely i Karlovy Vary.

Plné odůvodnění

Karlovarský kraj poskytuje turistům v rámci podpory obnovy cestovního ruchu v regionu finanční příspěvek na ubytování. Tento příspěvek má formu slevového voucheru v maximální výši 300 korun na osobu za noc. Pomocí této poukázky může být turistům, jež si o ni zažádají, zpětně proplaceno až 50 % výdajů vynaložených na ubytování, a to ve všech typech ubytovacích zařízení v kraji. Délka pobytu se pak musí pohybovat v rozmezí 3 až 6 nocí.

V roce 2020 Karlovarský kraj na tento program vyhradil ze svého rozpočtu částku 3 miliony korun (.pdf, str. 63). Program byl spuštěn 1. října 2020. Následně byl nicméně pozastaven kvůli vládním protiepidemickým opatřením, která omezovala možnost ubytování v hromadných ubytovacích zařízeních. Částka 3 miliony korun byla na tento program v krajském rozpočtu vyčleněna i pro rok 2021. Letos tak bylo možné příspěvek na ubytování uplatnit během června a nyní ho turisté mohou využít od začátku září až do konce listopadu.

Peníze na ubytování poskytovaly i samotné Karlovy Vary. Turistům město přispívalo na ubytování formou tzv. VARY°Voucheru (.pdf), který ovšem fungoval jinak než příspěvek poskytovaný Karlovarským krajem. VARY°Vouchery existovaly ve třech různých variantách v hodnotě 1 000 Kč, 2 500 Kč nebo 5 000 Kč. Hodnota obdrženého voucheru záležela na délce a typu pobytu (.pdf, str. 3). Slevové kupóny mohli turisté uplatnit pouze u poskytovatelů ubytování a služeb, kteří se do projektu zapojili (str. 4). 

První vlnu tohoto projektu, která probíhala od 25. května 2020 do 30. září 2020, financovalo město Karlovy Vary částkou 10 milionů korun. Projekt VARY°Voucher ovšem pokračoval i poté, co již nebyl městem finančně podporován.

Karlovarský kraj tedy poskytuje od podzimu 2020 turistům příspěvek na ubytování v maximální výši 300 korun na osobu za noc. Slevové vouchery v loňském roce poskytovalo turistům i město Karlovy Vary. Výrok poslankyně Mračkové Vildumetzové proto hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Předvolební debata z Karlovarského kraje

Předvolební debata České televize, 13. září 2021

Lázeňství, cestovní ruch a dálnice D6. Taková byla témata první ze série krajských předvolebních debat na ČT. V naší nejnovější analýze se tak můžete dozvědět, která z lázeňských měst v Karlovarském kraji se dostala na seznam U...