Jana Mračková Vildumetzová
ANO

Jana Mračková Vildumetzová

Zdravotníci dostali ty poukazy na 8 000 Kč (na lázeňský pobyt, pozn. Demagog.cz).
Předvolební debata České televize, 13. září 2021
Zdravotnictví,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Zdravotníci skutečně mohou získat příspěvek na pobyt v lázních až v hodnotě 8 000 Kč jako odměnu za práci v době pandemie covidu-19.

Plné odůvodnění

Vláda již v květnu 2021 připravila odměnu pro zdravotníky, kteří pracují v nemocnicích. Ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že tito zdravotníci budou mít nárok na voucher do lázní v hodnotě 8 000 korun. Příspěvek má být odměnou za práci v době pandemie covidu-19. Dle slov náměstka pro řízení sekce regionálního rozvoje a cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj Davida Koppitze budou mít zdravotníci možnost si vybrat, do kterých lázeňských léčebných zařízení pojedou.

Nicméně některé lázně upozorňovaly, že tyto vouchery přijímat nebudou kvůli pravidlům pro vyplácení dotací. „Stát sbírá spoustu nepotřebných údajů a samotné kódy státních voucherů nemají v systému žádnou důležitou funkci. Nevýhoda je také zpětné proplácení. U běžných pobytů vyžadujeme platbu nejpozději v den nástupu. Zde musíme čekat na peníze až dlouho po pobytu, což je v dnešní složité ekonomické situaci problém,“ uvedla Michaela Pácalová z Lázní Poděbrady.

Na tyto komplikace reagoval mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček: „V tuto chvíli ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem financí řešíme, jakým způsobem nastavit lázeňské poukazy tak, aby měli zdravotníci co nejširší výběr, jak si svou odměnu za těžkou práci vyčerpat.“

Ministerstvo pro místní rozvoj následně oznámilo, že program voucherů na lázeňské pobyty bude spadat pod Ministerstvo zdravotnictví. To se souhlasem vlády ke konci června 2021 vypsalo dotační program pro zdravotníky, kteří pečovali o hospitalizované pacienty s covidem-19. O příspěvek mohou žádat nestátní poskytovatelé zdravotních služeb, u kterých byl v období od 1. března 2020 do 17. května 2021 hospitalizován alespoň jeden pacient s covidem-19.

Díky tomuto programu tak zdravotníci, kteří se starali o pacienty s covidem-19, mohou obdržet 8 000 korun na pobyt v lázních. O příspěvek lze žádat od 30. července 2021 až do konce roku 2021. Problémem je ovšem skutečnost, že vedení nemocnic nemůže uvolnit více zaměstnanců v jednom termínu, a také nedostatečná kapacita lázní.

Výrok jsme zmínili

Předvolební debata z Karlovarského kraje

Předvolební debata České televize, 13. září 2021

Lázeňství, cestovní ruch a dálnice D6. Taková byla témata první ze série krajských předvolebních debat na ČT. V naší nejnovější analýze se tak můžete dozvědět, která z lázeňských měst v Karlovarském kraji se dostala na seznam U...