Tomio Okamura
SPD

Tomio Okamura

(...) napařovat tisícikorunové daně soukromým majitelům bytů, kteří mají nějaký volný byt, jak tady navrhuje ČSSD.
Předvolební debata České televize, 6. října 2021

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

V rámci předvolebního programu a předvolebních debat představitelé ČSSD připouštějí možnost zavedení jisté formy zdanění pro majitele prázdných bytů, jehož výše by se mohla pohybovat v řádu tisícikorun.

Plné odůvodnění

V předvolebním desateru ČSSD je v kapitole o vlastním bydlení mj. uvedeno: „Zavedeme pokuty za dlouhodobě neobsazené byty.” Ve svém podrobném programu (.pdf) tuto tezi strana dále rozvádí a nastiňuje, že pokuta má být ve formě zdanění (str. 16). Podle vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové a Matěje Stropnického by se mělo jednat o zdanění ve výši průměrného nájmu. „Bylo by to do výše průměrného nájemného v daném městě. Tak, aby se nevyplatilo nechat byt prázdný,uvedli pro CNN Prima News.

Dodejme, že v předvolební debatě na CNN Prima News se Jan Hamáček k výši pokut vyjádřil následovně: „Mohlo by to být tři až pět tisíc korun měsíčně.”

Výrok jsme zmínili

Superdebata dva dny před volbami do PS

Předvolební debata České televize, 6. října 2021

V den voleb vydáváme největší analýzu výroků lídrů kandidujících stran, hnutí a koalic ze Superdebaty České televize. 8 politiků, 85 výroků, přes 600 odkazů na zdroje a především důkladná odůvodnění. Ta jediná analýza, kterou p...