Tomio Okamura
SPD

Tomio Okamura

Já jsem (...) na to (hrozbu migrace a islamizace, pozn. Demagog.cz) upozorňoval už v roce 2012.
Předvolební debata České televize, 6. října 2021
Obrana, bezpečnost, vnitro,
Sněmovní volby 2021

Tento výrok byl ověřen jako

Pravda

Zkrácené odůvodnění

Tomio Okamura již v roce 2011 veřejně varoval před riziky spojenými s imigrací, od roku 2013 pak upozorňoval specificky na muslimské migranty.

Plné odůvodnění

Tomio Okamura se veřejně vyjadřoval k různým otázkám již před rokem 2012, tehdy ale začala jeho politická kariéra. Už během roku 2012 se na něj upínala pozornost některých médií, ale přímo o hrozbě, kterou by měla představovat islamizace, veřejně nemluvil. Ani v rámci své kandidatury na prezidenta před islamizací nevaroval.

Již v roce 2011 se nicméně Okamura vyjadřoval k cizineckému zákonu a v souvislosti s ním varoval před migrací. „Je problémem, že většina cizinců, která v Česku žije, u nás pracuje minimálně zčásti načerno. Přínos těchto cizinců pro ČR je tedy nejen malý, ale v mnohých ohledech záporný,“ vyjádřil se tehdy Okamura pro Parlamentní listy. V srpnu 2011 také Tomio Okamura uvedl: „(…) Je to nutné, abychom předešli podobné situaci, jaká je nyní v Británii, ale jaká už byla před časem také ve Francii či Německu. Problém imigrace je totiž důležité řešit, pojmenovávat věci pravými jmény, ne před nimi zavírat oči a nechávat je rozrůst do problémů.“

Zmínky o islámu ve spojení s migrací se nám podařilo najít až z roku 2013, kdy před muslimskými migranty na svém facebooku varoval především v souvislosti s kampaní svého tehdejšího hnutí Úsvit. Na Twitter se připojil až v roce 2013, na něm tedy v roce 2012 před islamizací ani migrací varovat nemohl.

Výrok Tomia Okamury hodnotíme jako pravdivý s výhradou, jelikož neuvedl přesně rok, kdy začal před migrací a islamizací veřejně varovat. Jinak ale správně poukazuje na to, že před migrací a islamizací začal varovat kolem roku 2012. Před migrací obecně varoval již o rok dříve.

Výrok jsme zmínili

Ilustrační obrázek k Superdebata dva dny před volbami do PS
Andrej BabišPetr FialaVojtěch FilipJan HamáčekZuzana Majerová ZahradníkováTomio OkamuraVít  RakušanRóbert Šlachta
Ověřeno

Superdebata dva dny před volbami do PS

Předvolební debata České televize, 6. října 2021
V den voleb vydáváme největší analýzu výroků lídrů kandidujících stran, hnutí a koalic ze Superdebaty České televize. 8 politiků, 85 výroků, přes 600 odkazů na zdroje a především důkladná...