Šimon Heller
Poslanec
Já jsem z Jihočeského kraje, to je mimochodem zemědělský kraj, prostě u nás na jihu Čech je hovězí hovězí, kuřecí je kuřecí.
Ve větších městech republiky jsou za maso považovány také rostlinné alternativy. V Jihočeském kraji se na maso hovězí a kuřecí nahlíží jinak – u hovězího jde o tuk a šlachy, u kuřecího pak o vodu, salmonelu a antibiotika.
Poslanec Heller se zde snaží poukázat na dlouholetou tradici Jihočeského kraje, kde, dle jeho slov, je hovězí stále ještě hovězí a kuřecí stále ještě kuřecí.
Invaze alternativních masných restaurací do ČR
Nejdříve uveďme kontext výroku. Od pádu komunismu došlo v Českých zemích k radikální proměně masné stránky našeho jídelníčku. Například v liberálním a progresivistickém řetězci Forky's, který má pobočku například v Praze či Liberci a několik také v Brně, místo kuřecích nugetek prodávají rostlinnou alternativu – „kuřecí“ nugetky (slova v uvozovkách se čtou výhradně pohrdavě, se znatelným odporem v hlase, pozn. Demagog.cz). Podobným způsobem se českým zákazníkům snaží tento řetězec vnutit „přírodní řízek“ místo tradičního českého řízku vídeňského.
Abychom nezůstali pouze u jednoho řetězce, mezi lidmi je obecně známo, že řetězec McDonald’s přidává do svého hovězího burgeru červy a kravské oční bulvy. Tyto informace byly sice vyvráceny, jak ovšem řekl před pár lety poslanec za ODS Ivan Adamec: „To jsou informace, které nemusí být úplně reálně pravdivé, ale prostě jsou tam.“
Maso je na jihu Čech maso… Pokud se pod masem myslí voda, antibiotika a salmonela
Když jsme tedy uvedli kontext, podívejme se nyní blíže na kvalitu tradičního českého masa. Když vynecháme tajnou ingredienci jihočeských kuřat, tedy salmonelu a antibiotika, zjistíme, že v českých kuřatech je nadměrný poměr vody. Pokud je pro poslance Hellera 80 % kuřecího masa pořád dostatek k tomu, aby tyto výrobky nazýval kuřecím, budiž. Pro nás to bohužel bude splňovat definici „spíše kuřecího“. Nezbývá nám tak než uznat pravdivost starého českého rčení: „Vodňanské kuře je kuře z vody.“
Podobná situace je i u hovězího masa, které také poslanec Heller zmiňoval. I to je pak dle expertů na hovězí maso, takzvaných volů, spíše cokoliv než maso. Převážně se v Česku pod názvem hovězí prodávají šlachy rozpuštěné v tuku. I zde se tedy dá říci, že na jihu Čech se pod slovem hovězí rozumí „spíše hovězí“.
Shrnutí
Celkově se tedy dá říci, že oproti progresivně-šíleným velkým městům, ve kterých se pod pojem maso vejde téměř vše, na jihu Čech je svět ještě v pořádku. Tam se masem totiž již tradičně myslí voda, bakterie, šlachy a tuk.