Nový ministr zahraničí Tomáš Petříček

Tomáš Petříček byl jmenován do funkce ministra zahraničních věcí 16. října 2018. Ověřili jsme jeden z jeho prvních rozhovorů pro Týden v politice. Hovořil například o zahraničních cestách i o tom, čemu se již jako ministr zahraničí stačil věnovat.
OVĚŘENO
Týden v politice, 22. října 2018
Tomáš Petříček
9
5
2
0
Tomáš Petříček
(...) tak ale například v některých afrických zemích, kde působíme (Armáda ČR, pozn. Demagog.cz).Týden v politice, 22. října 2018
Pravda
V rámci zahraničních misí působí Armáda ČR i v několika afrických zemích.
Neověřitelné
Ministerstvo zahraničních věcí skutečně vypracovalo prohlášení, které kritizovalo návštěvu Radka Vondráčka v Rusku, avšak není dohledatelné, zda vytvoření dokumentu zadal skutečně novopečený šéf rezortu Petříček.
Tomáš Petříček
Cesta z výborů, kterých se účastnil i pan předseda Vondráček, byla schválena organizačním výborem Sněmovny.Týden v politice, 22. října 2018
Pravda
Organizační výbor PSP cestu Vondráčka spolu s Výborem pro zdravotnictví schválil.
Tomáš Petříček
Neověřitelné
Ministerstvo zahraničí podle Petříčka připravilo podklady pro výjezdy poslanců, avšak jedná se pouze o jejich tvrzení.
Tomáš Petříček
Cesta byla prodiskutovávaná na schůzce ústavních činitelů v září, takže o ní byli zpraveni i ústavní činitelé.Týden v politice, 22. října 2018
Neověřitelné
Společné prohlášení ústavních činitelů, vydané po jejich zářijové schůzce, neobsahuje přímou zmínku o plánované cestě Radka Vondráčka do Ruska.
Tomáš Petříček
Pravda
Ústavní činitelé ve společném prohlášení uvedli, že trvají důvody, které vedly k zavedení protiruských sankcí, a vyzvali k naplnění Minských dohod všemi zúčastněnými stranami.
Tomáš Petříček
Například já jsem navštívil Německo, svoji první zahraniční cestu jsem směřoval do Berlína.Týden v politice, 22. října 2018
Pravda
První zahraniční cesta nově jmenovaného ministra zahraničí vedla do Německa.
Tomáš Petříček
Ministerstvo zahraničních věcí má na starosti rozvoj bilaterálních vztahů s členskými státy Evropské unie.Týden v politice, 22. října 2018
Pravda
Dle kompetenčního zákona má MZV na starosti vztahy České republiky k ostatním státům a koordinuje aktivity vyplývající z dvoustranné spolupráce s jinými státy.
Tomáš Petříček
Já už jsem avizoval, že bych chtěl větší pozornost věnovat našemu jižnímu sousedství (s africkými státy, pozn. Demagog.cz).Týden v politice, 22. října 2018
Pravda
Nový ministr zahraničí již dříve avizoval, že jedním z jeho hlavních témat ve funkci bude navýšení rozvojové spolupráce se sousedními státy EU a zejména pak s Afrikou.
Tomáš Petříček
Pravda
Přibližně tři čtvrtiny celkového obratu zahraničního obchodu České republiky je tvořeno obchodem se státy EU.
Tomáš Petříček
Já jsem se ve čtvrtek již setkal s paní ministryní Novákovou i paní ministryní Dostálovou.Týden v politice, 22. října 2018
Neověřitelné
Žádné veřejně dostupné tiskové zprávy, reportáže, posty ze sociálních sítí ani jiné zdroje potvrzující schůzky se nám nepodařilo dohledat.
Tomáš Petříček
Pravda
Na schůzi Senátu dne 17. října představil ministr Petříček jak program zasedání Evropské rady, tak i pozici české vlády.
Neověřitelné
Počet migrantů, kteří přišli do Evropy v rámci středomořské migrační krize, skutečně poklesl, oficiální zdroje však predikci migrace pro celý rok 2018 neposkytují.
Tomáš Petříček
(...) p. poslanec Poche bude mít mandát až do května příštího roku, (...).Týden v politice, 22. října 2018
Nepravda
Mandát poslance Evropského parlamentu Miroslava Pocheho skončí až se zahájením prvního zasedání EP po volbách. Toto zasedání by se s ohledem na předešlá období mělo konat během července 2019.
Tomáš Petříček
Pravda
Sjezd ČSSD se bude konat 1. a 2. března příštího roku.
Nepravda
Do programového prohlášení vlády se sice priority sociálních demokratů promítly, nicméně i kvůli krátké době vládnutí se zatím nepodařila žádná z těchto priorit prosadit.