Petr Stuchlík
ANO

Petr Stuchlík

Já jsem v roce 2003 vymyslel společně s mými přáteli ve Fincentru Fincentrum Hypoindex, což je dnes jediný a hlavní ukazatel cen hypoték, všichni z něj vycházíme.
Předvolební debata České televize, 28. září 2018

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Zkrácené odůvodnění

Společnost Fincentrum, kterou Petr Stuchlík založil, přišla v roce 2003 s tzv. Fincentrum Hypoindexem. Ten sice bývá hojně citován v médiích, ale není jediným ukazatelem. Například Česká národní banka má proti jeho metodice výhrady.

Plné odůvodnění

Petr Stuchlík založil společnost Fincentrum a.s. v roce 2000 a ke dni ověřování stále figuroval na webu společnosti jako součást vedení, přestože z obchodního rejstříku již byl vymazán. V roce 2003 pak tato společnost přišla s tzv. Hypoindexem. Zda se Stuchlík přímo účastnil jeho vývoje, se nám zjistit nepodařilo.

Fincentrum Hypoindex je skutečně jedním z hlavních ukazatelů cen hypoték, které se v Česku používají. O jeho vývoji pravidelně informují i média (například iDNES.cz či aktualne.cz). Není to však ukazatel jediný, podobnou statistiku zveřejňuje i Česká národní banka. Nutno říci, že je statistika ČNBcitována méně než Fincentrum Hypoindex.

Výrok jsme zmínili

Komunální volby v Praze

Předvolební debata České televize, 28. září 2018

V debatě České televize se tentokrát sešli kandidáti na primátora v hlavním městě, a u toho jsme nemohli chybět. Přečtěte si v naší analýze, jak se 11 zástupců nejsilnějších politických uskupení v Praze vypořádalo po faktické s...