Jana Mračková Vildumetzová
ANO

Jana Mračková Vildumetzová

Vyhlášené dotační programy, Ubytování I, Ubytování II, kde dostávali kompenzaci 300 Kč za jedno lůžko. V tuto chvíli probíhají vouchery lázeňské, kde je 4 000 Kč, kde to mohou využít jak zahraniční, tak tuzemští turisté.
Předvolební debata České televize, 13. září 2021
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Ministerstvo pro místní rozvoj vytvořilo program, díky němuž mohou turisté z ČR i EU získat voucher na pobyt v lázních v hodnotě až 4 000 Kč. Maximální sazba dotačních programů COVID – Ubytování I a COVID – Ubytování II činila 330 Kč za jeden pokoj, tedy nikoliv za jedno lůžko.

Plné odůvodnění

Vouchery na pobyt v lázních poskytuje stát v rámci programu COVID – Lázně (.pdf, str. 3), který v polovině roku 2020 připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Cílem programu je především „podpora lázeňského cestovního ruchu a nahrazení výpadku zahraniční klientely v lázeňských zařízeních v ČR“, který zapříčinila pandemie covidu-19. Upřesněme, že ministerstvo původně program COVID – Lázně vypsalo pro období od 1. července 2020 do 31. prosince 2020, v únoru 2021 však vláda rozhodla o jeho prodloužení (.pdf) až do konce letošního roku.

Turisté z České republiky, ale i ze zemí EU a Evropského hospodářského prostoru (.pdf, str. 6) mohou v rámci tohoto programu získat slevový voucher na pobyt v českých lázeňských zařízeních v hodnotě až 4 000 Kč. Pobyt přitom musí trvat nejméně 6 nocí a návštěvník během něj musí absolvovat alespoň 5 lázeňských procedur. Lázeňské poukazy, které si mohou zájemci vygenerovat na stránkách agentury CzechTourism Kudyznudy.cz, pak již nelze dále kombinovat s jinými slevami (.pdf, str. 6).

V létě 2020 také vláda rozhodla (.pdf) o vytvoření dotačního programu COVID – Ubytování (.pdf), který následně Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo pro období od 7. září 2020 do 3. listopadu 2020. V tomto případě cílilo ministerstvo podporu přímo na provozovatele hromadných ubytovacích zařízení, kteří tak mohli získat dotační příspěvek až 330 Kč na jeden pokoj za noc (.pdf, str. 1).

Stejná maximální sazba za jeden pokoj byla poté stanovena (.pdf, str. 6) i pro dotační program COVID – Ubytování II (.pdf), který se týkal období od 25. ledna do 29. dubna 2021 (str. 1).

Podpora v rámci programů COVID – Ubytování I a II se tedy vztahovala k jednomu pokoji, nikoli k jednomu lůžku, jak ve výroku uvádí poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. I přes tuto nepřesnost v jejím vyjádření nicméně výrok celkově hodnotíme jako pravdivý. Doplňme, že stejná nepřesnost se objevovala také v některých médiích.

Výrok jsme zmínili

Předvolební debata z Karlovarského kraje

Předvolební debata České televize, 13. září 2021

Lázeňství, cestovní ruch a dálnice D6. Taková byla témata první ze série krajských předvolebních debat na ČT. V naší nejnovější analýze se tak můžete dozvědět, která z lázeňských měst v Karlovarském kraji se dostala na seznam U...