Petr Třešňák
Piráti

Petr Třešňák

A právě lex voucher byl na odškodňování právě klientů cestovních kanceláří, kteří přišli nějakým způsobem o ten zájezd.
Předvolební debata České televize, 13. září 2021
Koronavirus,
Ekonomika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Zákon nazývaný „lex voucher” zavedl poukazy na odškodnění klientů cestovních kanceláří, kteří přišli o svůj zájezd z důvodu pandemie.

Plné odůvodnění

Lex voucher je zákon, který umožňoval cestovním kancelářím vydávat poukazy na překlenutí kritické situace na trhu se zájezdy. Zákon měl pomoci vyřešit situaci, kdy kvůli pandemii covidu-19 a restriktivním opatřením byla rušena většina zájezdů. Za normálních okolností by měly cestovní kanceláře povinnost vrátit za zrušené zájezdy svým klientům peníze, vzhledem k množství rušených zájezdů by to však mohlo vést k hromadnému krachu cestovních kanceláří.

Z tohoto důvodu zákon, tzv. lex voucher, umožnil místo vrácení peněz vydat klientům speciální voucher v ceně zrušeného zájezdu, který mohl zákazník následně použít k úhradě náhradního zájezdu. Vydat jej bylo možné jen za zájezdy s termínem zahájení od 20. února 2020 do 31. srpna 2020, které byly zrušeny z důvodu pandemie. Voucher byl vydáván jednostranně bez nutnosti odsouhlasení zákazníkem. Mohly ho odmítnout zvláště zranitelné skupiny zákazníků (zdravotně postižení, nezaměstnaní, nad 65 let, těhotné ženy, osoby na rodičovské dovolené, osamělí rodiče, zaměstnanci na překážce v práci). Je chráněn pojištěním pro případ úpadku cestovní kanceláře. Voucher bylo nutné využít do 31. srpna 2021. Pokud využit nebyl, má cestovní kancelář povinnost vrátit klientovi peníze za zrušený zájezd.

Zmíněný lex voucher, zákon č. 185/2020 Sb., upravuje mimo jiné podmínky vydávání těchto poukazů, jeho ochrannou dobu a odstupné.

Výrok jsme zmínili

Předvolební debata z Karlovarského kraje

Předvolební debata České televize, 13. září 2021

Lázeňství, cestovní ruch a dálnice D6. Taková byla témata první ze série krajských předvolebních debat na ČT. V naší nejnovější analýze se tak můžete dozvědět, která z lázeňských měst v Karlovarském kraji se dostala na seznam U...