Silvestrovský speciál 2022

To nejlepší z bizarních a absurdních výroků českých politiků za rok 2022 jsme již tradičně podrobili naší důkladné analýze. Na konci roku se tak můžete ohlédnout za diskuzemi o prodeji českého rodinného stříbra – Budějovického Budvaru, nebo se s Tomiem Okamrou zamyslet nad změnou stylu nošení dámských kabelek po vstupu Česka do EU.
OVĚŘENO
Silvestrovské zábavné vydání, 31. prosince 2022
Tomio Okamura
V osmdesátých letech (...) se nosil batoh na zádech. A ženy kabelku měly na boku v metru. Dnes poté, co jsme vstoupili do Evropské unie, tak se změnila móda. Nová móda z Evropské unie. Batoh se nosí na břiše a kabelka, takhle ji mají ženy před sebou, (...) aby je neokradl v metru.Silvestrovské zábavné vydání, 31. prosince 2022
Neověřitelné
Na základě dostupných informací nelze jednoznačně potvrdit ani vyvrátit, že by móda těchto stylů nošení kabelek a batohů pocházela z Evropské unie.
Karel Havlíček
Jsem vždy tak nabitý energií, že kdybych dal manželce pusu na čelo, začne blikat jak semafor.Silvestrovské zábavné vydání, 31. prosince 2022
Zavádějící
Ačkoliv je Karel Havlíček díky svému lenošení opravdu nabitý energií, každé dítě ví, že jeho manželka by neblikala jako semafor, ale podobala by se spíše rentgenovému snímku.
Zdeněk Nekula
Prodat Budvar je, jako by Saúdové prodali ropná pole.Silvestrovské zábavné vydání, 31. prosince 2022
Pravda
Saúdská ropná pole mají určitou ekonomickou hodnotu. Dle vyjádření mnoha českých politiků o rodinném stříbru, zlatu, klenotu a zlatém vejci jsme ale došli k závěru, že prodejem Budvaru by Česko přišlo o něco mnohem důležitějšího: část své duše.
Ondřej Babka
Pravda
ANO, je!
Alena Schillerová
Myslím si, že všichni jste byli svědkem toho, čeho jsme byli svědkem.Silvestrovské zábavné vydání, 31. prosince 2022
Pravda
Každý je svědkem právě toho, čeho byl svědkem, a nemůže být svědkem něčeho, čeho svědkem nebyl.
Zuzana Majerová Zahradníková
Mámy (dětí narozených v letech 1960 až 1990, pozn. Demagog.cz) se nebály, jestli nás napadne nějaká šelma.Silvestrovské zábavné vydání, 31. prosince 2022
Pravda
Ačkoliv existují záznamy o výskytu medvědů, vlků a rysů na území Čech, Moravy a Slezska v letech 1960 až 1990, o významné riziko pro děti se podle naší odborné analýzy nejednalo. Ani útoky šelem v zoo nebyly na denní bázi. Tehdejší rodiče tedy strach ze šelem zřejmě mít nemuseli.
Andrej Babiš
Normální člověk by jel z Brna do Bratislavy, vidím Břeclav, odbočím doprava a jsem ve Vídni, pár kilometrů. A doleva mám Varšavu. Selský rozum.Silvestrovské zábavné vydání, 31. prosince 2022
Zavádějící
Z Brna do Bratislavy je skutečně možné jet přes Břeclav a Vídeň, přičemž v části trasy má řidič Varšavu po levé ruce. Selský rozum (a navigační aplikace) nicméně radí v Břeclavi neodbočovat a pokračovat nejkratší cestou přímo do Bratislavy.
Jsem přesvědčen, že moje šance jsou větší než zlatý řez pí, neboli odmocnina z pěti mínus jedna, to celé lomeno dvěma.Silvestrovské zábavné vydání, 31. prosince 2022
Neověřitelné
Ve výroku jsme se pokusili zorientovat. Bohužel neúspěšně. Z blíže nespecifikovaných důvodů se však domníváme, že Karel Janeček své šance odhadl na 42 %.
Jako první jsem věděl, že se narodí malá Moja (gorila, pozn. Demagog.cz).Silvestrovské zábavné vydání, 31. prosince 2022
Nepravda
O narození potomka ví jako první obvykle matka. Gorilím rodičem však Tomáš Zima dle dostupných zdrojů není. Ptáme se ale – kde byl Tomáš Zima, když voda kvůli povodním odnesla Gastona?